Belgian dredging company halts experiment with deep-sea nodule harvester

Date: April 15, 2019

* The following article is available only in Dutch. To summarize: the Belgian dredging company DEME has temporarily stopped its experiment to harvest manganese nodules. Technical problems prevent the Patania II device from digging for these nodules for the time being. *

Source: VRT News
Author: Jos Vandervelden

De komende maanden zou Deme een proefprogramma starten waarbij mangaanknollen van de diepzeebodem worden opgehaald. In de Stille Zuidzee ten westen van Mexico is de Patania II te water gelaten, een rooimachine die in staat is op de bodem van de zee te opereren. De machine is met een navelstreng van zes kilometer verbonden met een onderzoeksschip aan het zeeoppervlak. Precies met deze verbinding is het de voorbije dagen misgelopen.

Het technisch probleem toont hoe penibel het experiment is. “Deme is gespecialiseerd in dit soort baggertechnieken”, zegt David Van Rooij in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Maar tot nu was dat hooguit op 500 meter diepte. Ditmaal gaat het om ultradiep water. Het is een technologisch hoogstandje waarvan het me niet verbaast dat het misgaat.”

Continue reading here.

Posted on Categories MiningTags